filosofien

2012_puppies_hosSarah

Trætte hvalpe efter socialiseringstur hos kennel Coruscant

Hvalpe er ikke noget, der er meget af her hos Avida. Hvilket blandt andet har noget at gøre med, at det at have hvalpe, er et stort arbejde og et stort ansvar. Ikke alene overfor racen men også overfor hvalpene og hvalpenes nye familier, der skal leve sammen med deres hund mange år frem i tiden.

Selvom den perfekte hund ikke findes, må og skal et hvalpekuld være en stræben mod perfektion.

Der er fire grundpiller, der for mig udgør en god springer spaniel: sundhed, brugsegenskaber, udseende (konstruktion) og temperament. Disse fire hænger i høj grad sammen, da eks. sygdom kan give sig til udtryk i temperamentsproblemer, en dårlig konstruktion kan gå udover sundheden og manglende fokus på brugsegenskaber kan give en forkert “tænding”, der igen kan udmønte sig i temperamentsproblemer.

anne_hvalp

Afslapning med hvalp

Avl er ikke en eksakt videnskab, og der er meget, man ikke kan garantere, når det gælder levende individer. Men med et ordenligt benarbejde og samvittighedsfuldhed i sit avlsarbejde, er man nået et godt stykke videre på vejen mod den perfekte springer spaniel.

For mig er den engelske springer spaniel en brugshund, og selvom den kan leve et langt og lykkeligt liv uden at gå på jagt eller prøver, er jeg af den overbevisning, at brugsegenskaberne er nøglen til den mentalt velafbalancerede hund.

De første uger af hvalpenes liv er centreret om deres mor og hvalpekassen. Men fra de er ca. 4 uger og frem til de er klar til at flytte hjemmefra når de er omkring 9 uger gamle, er der fuld fart frem. Socialisering er en vigtig del af en opdrætters arbejde, sådan at hvalpen er klar til at møde den store verden, når den flytter hjemmefra.

I hvalpenes opvækst er der socialisering på skemaet ca. tre gange om ugen. Det kan enten være vi får besøg eller tager ud i verden på besøg. Men ligeså vigtigt som det er for hvalpene at få gode oplevelser, er det, at de også lærer at være i ro og får tid til at absorbere de mange indtryk, de bliver udsat for.

Har du lyst til at se hvalpebilleder, kan du tage et smut forbi siden med kuldet fra 2012.

Når vi engang planlægger hvalpe, vil det blive slået op her.