Lækkert for dig – giftigt for hunden

De fleste hundeejere kender til uimodståelige, bedende hundeejere. Spanielejere gør i særdeleshed. Og de fleste af os har nok også delt en bid eller to fra vores egen tallerken med vores hund. 

Men der er visse typer madvarer, der er direkte giftige for hunde. Se en oversigt nedenfor. 

Avocado

Avocadoen indeholder giftstoffet persin, der er meget giftigt for hunde. Får en hund for meget persin, kan det medføre forgiftning, der kan gøre skade på lunger og hjerte. Også i mindre mængder kan avocado resultere i diarré, opkast og åndedrætsbesvær.

Persin findes både i selve kødet og i avocadoens sten. Hunden skal derfor holdes væk fra begge dele. 

Citrusfrugter

Appelsiner, citroner, lime og andre citrusfrugter indeholder psoralen, der kan være farligt for hunden, hvis det indtages i for store mængder. De fleste hunde vil dog holde sig væk fra frugten.

Kattemad

Har man både hund og kat i hjemmet, skal man sørge for, at hunden ikke kan komme til kattens mad. Kattemad indeholder typer af proteiner og stoffer, der er tilpasset katte. Spiser hunden store mængder kattemad, kan det give opkast og diarré. 

Løg og hvidløg

Overdreven indtagelse af løg eller hvidløg kan give hunden åndedrætsproblemer. Mange retter indeholder løg og hvidløg, så vær opmærksom hvis hunden fra tid til anden får et par rester fra middagsmaden. 

Majs

Hunde kan ikke fordøje majs. Hvilket den kvikke hundeejer måske allerede har opdaget, når der skal samles op dagen efter hunden har fået rester af en god gryderet. 

Majsen i sig selv er ikke farligt for hunden, men hvis den indtager en majskolbe, kan der opstå komplikationer. Den ufordøjede kolbe kan nemlig risikere at sætte sig fast i hundens fordøjelseskanal, og det kan skabe store gener.

Begræns derfor mængden af majs og fjern altid kolben. 

Nødder

Især valnødder og macademianødder er giftige, men helt overordnet bør hunden ikke få nødder. De kan nemlig ikke tåle det, og selv mindre mængder kan i løbet af 12 timer give symptomer i form af opkast og feber. 

salt

Salt binder væske i kroppen, og et overmåde stort indtag af salt kan resultere i dehydrering hos hunden. Det viser sig som opkastninger. Og hvis det ikke behandles, kan det udvikle sig dødeligt. 

Så vær opmærksom på, hvor meget salt hunden indtager udover sin sædvanlige foder. Eller har drukket store mængder saltvand. 

En anden ting der er værd at være opmærksom på, når det gælder salt: Hunde kan også få de ‘livsstilssygdomme’ der kommer af for højt saltindtag. Som eksempelvis hjerte- og nyrelidelser der udvikles over tid. spinat

Ikke en direkte farlig madvare. Men da spinat kan hæmme udviklingen af røde blodlegemer, bør indtaget selvfølgelig holdes på det minimale.

Svampe

Visse svampe er – gældende for både mennesker og dyr – giftige og kan resultere i forgiftning. Hunde vil dog reagere voldsommere og påvirkes voldsommere. 

Hold øje med hvad hunden finder på at spise. Også på skovturen. 

Vindruer og rosiner

Begge dele er giftige for hunden. Man mener det er en svampespore, der kan forårsage skader på nyrerne og resultere i nyresvigt. Der sker sjældent noget ved mindre indtag, men da stoffet kan ophobes i kroppen, kan der på sigt være tale om ‘dråben, der får bægeret til at flyde over’.

Der bør dog ikke være nogen grund til at gå i panik, hvis hunden får fat i en enkel vindrue eller rosin. Det er sket ad et par omgange herhjemme, og det har endnu ikke ført til nogen former for sygdom.

Men som altid: Altid hellere være på den sikre side. 

Tyggegummi

Tyggegummi indeholder xylitol, som er et sukkeralkohol, der bruges som sukkererstatning i mange fødevarer. 

Xylitol findes i sukkerfri tyggegummi, og ganske få stykker tyggegummi kan give alvorlig forgiftning. Naturligvis afhængig af mængden af xylitol i tyggegummiet og hundens størrelse. 

Symptomer på forgiftning er akut svaghed, usikker gang og opkast. 

Vær i øvrigt opmærksom på, at der er xylitol i mange andre sukkerfrie madvarer og typer af medicin. 

Men hvad så med...

Bananer

Bananer gemmer på en masse vitaminer og mineraler, men også et højt indhold af sukker. Hvilket er hvorfor at hunde kun bør spise bananer i moderate mængder. 

Ben

De fleste typer af ben kan splintre og lave skader i hundens fordøjelsessystem. 

Hvis du gerne vil give hunden ben, skal det være okseben, da det ikke splintrer nær så nemt. Samtidig er det nemmere for hunden at fordøje. 

Is og andre laktoseprodukter

Små mængder af is i ny og næ er fint. Mens store mængder kan give hunden ubehag. Visse hunde er laktoseintolerante, og de vil derfor reagere mere, når de spiser is. 

En god hundeis og måde at svale hunden på, når årets varmeste dage er over os, er at fryse suppe eller bullion-vand. Lav gerne isterninger i en god størrelse, og du kan også fryse andre lækkerier med i isterningen. 

Jordbær

Jordbær er rig på antioxidanter og næringsstoffer. Det gælder også for hunde. Du kan altså sagtens dele et par stykker af dine bær. Men husk, at jordbær også har et højt indhold af sukker, og derfor skal hunden ikke have for mange. 

Kartofler

Rå kartofler indeholder solanin, som en del hunde ikke kan tåle. Men da solanin nedbrydes ved varmebehandling, kan hunden godt spise kartofler, der er tilberedt. 

Leverpostej

Fremragende som belønning eller frosset sammen med opblødt foder eksempelvis i en Kong. 

MEN leverpostej indeholder også en del salt, og hunden bør derfor ikke få leverpostej for tit eller i for store mængder. 

Peanutbutter og jordnødder

Ja, din hund må godt spise jordnødder og peanutbutter. Hvordan det, tænker du, når nu hunden ikke må få nødder. 

Det er selvfølgelig fordi – Bezzerwisser-moment – at en jordnød ikke er en nød, men en bælgfrugt. 

Her gælder også reglen om mådehold. Og eftersom der er utrolig mange kalorier i peanutbutter, skal det kun gives som snack i ny og næ. 

Råt kød

Råt kød kan selvfølgelig sagtens spise råt kød. Men man skal alligevel have tanke på, at råt kød kan indeholde salmonella og listeria-bakterier. 

Listeriabakterier kan overleve ned til minus 20 grader, men dør ved en varmebehandling på 75 grader. 

Skaldyr

Som udgangspunkt kan hunde godt tåle skaldyr som muslinger, hummer og rejer. Men det kan være en god idé at fjerne skallen, da den kan splintre og skarp. Og lad være med at servere noget, der er krydret.

Tomater

Tomater indeholder samme skadelige stof som kartofler. Nemlig solanin. Dog findes de i tomater primært i blade, stilk og i umodne tomater. 

Derfor kan hunden godt få modne tomater. Så længe det er i små mængder. 

Vandmelon

Eftersom en vandmelon mest af alt består af vand, er det fint at servere det for hunden. På en varm sommerdag kan det være ekstra læskende, og en god måde at få mere væske i hunden. Og så er en vandmelon rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Men vandmelonen indeholder også en del sukker, så endnu engang gælder sangen om at indtag kun skal ske i moderate mængder. 

Æg

Æg kan prale af at være rige på mineraler, vitaminer og proteiner. Server kun kogt æg for at undgå risiko for salmonella. 

Æbler

Hunde må gerne spise æbler i små mængder. 

MEN de må ikke spise skroget, da æblekerner indeholder cyanid.