Jul og nytår i hundehøjde

Jul og nytår er fyldt med hygge og god mad. Men heldigvis er der som regel også ekstra tid til at komme ud i de få lyse timer, der er at gøre godt med hver dag. 

Her er samlet et par forslag til aktiviteter, der sikrer en god jul og et godt nytår for dig og din hund. 

Og husk endelig, at sørge for at styre udenom julens skjulte hunde-farer. Læs mere her.

Ud i naturen

I vinterhalvåret (1.10 – 31.3) må man gå løs med hunden på langt de fleste danske strande. Det vil være skiltet, hvis man har fundet frem til en strand, hvor hunden skal være i snor. Og så er det selvfølgelig skiltet, man skal rette sig efter. Springerne elsker vand og de elsker at løbe frit. Så en tur på stranden kan altid anbefales – det kan badning til gengæld ikke altid. Vær varsom med at lade tæver i løbetid bade, da det kan give underlivsbetændelse. 

Uanset hvor i landet I fejrer julen, vil der være som regel være en hundeskov at finde i umiddelbar nærhed. Det hedder sig, at det er en forudsætning, at hun straks kommer til ejer, når hunden kaldes ind. Det er næppe noget alle besøgende i hundeskovene kan honorere. Vigtigst er det nu, at det er en sød og omgængelig hund man har med, og at den ikke løber væk eller er til gene for andre hunde og hundeejere. 

Du kan finde oversigt over hundeskove hos Naturstyrelsen eller på siden Hundeskoven.dk.

På gåturene er det også oplagt at træne balance, motorik og kropskontrol. Det er også en måde at stimulere hunden mentalt. Eksempelvis kan du lade din hund balancere på træstubbe, bænke eller lignende. Du kan også lære din hund at sidde på forskellige ting, du går forbi på turen. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Brug jul og nytår til at komme ud i naturen
Jul og nytår er oplagt til gode gåture i de lyse timer.

Aktiviter hjemme

Man behøver som bekendt ikke gå mange lange ture, for at holde sin springer spaniel glad og godt aktiveret. 

Mentalaktivering er en vigtig del af det, at give sin hund mening med livet. Springeren elsker at løse problemer og det er ikke svært at give den mulighed for at træne hjernen. Uanset om man er ude eller hjemme. 

De fleste har nok allerede givet sig i kast med fodersøg, hvor hunden selv skal finde sin mad, der er spredt på græsset. Det kan gøres hjemme, hvis man har en græsplæne at gøre godt med, eller det kan gøres på en af dagens gåture. Man kan også gemme foder rundt om i hjemmet, og lade hunden bruge tid og energi på at finde det der. 

Det er også muligt at købe aktivitetslegetøj, der stimulerer hunden mentalt. Det kan enten købes, eller man kan kaste sig ud i selv at kreere noget. Hvis man er til købeløsningen, er svenske Nina Ottosons legetøj at anbefale. Det fås i forskellige sværhedsgrader og her findes et rigtigt fint udvalg

Det er også nemt og hurtigt selv at lave aktivitetlegetøj. Siden Voreshund.dk har en række bud på, hvad man finde på. Både de nemme der kræver få remedier, men de har også et bud på et såkaldt ‘flaskestativ’, hvor hunden skal finde ud af dreje plastikflasker med mad, for at få belønningen.

Søge-lege er sjov som hjemmeaktivitet. Både til jul, nytår og alle andre tidspunkter.

Man kan selvfølgelig også bare træne

Hold endelig gang i træningen, også selvom der er pause på træningspladserne. 

Eller find på nye tricks, I gerne vil nå at mestre, inden det nye år rammer. Find eventuelt inspiration i bøger som: 

  • “Leg med din hund – masser af sjove lege” af Christina Sondermann
  • “101 hundetricks” af Kyra Sundance og Chalcy
  • “Superhund” af Mary Ray
  • “Dans med din hund – lette og sjove øvelser for dig og din hund” af Mary Ray
  • “Hundetricks: sjov aktivering af din kloge hund” af Mary Ray.

Der er også inspiration at hente hos Dansk Kennel Klub, der for nyligt har introduceret deres Sirius Stjernehund. Sirius-programmet er åbent for hunde i alle aldre og med øvelser der kan træne både indendørs og udendørs. Programmet er inddelt i forskellige alders- og sværhedsgrader. Der er mulighed for at træne på egen hånd og gå til prøve ved at tilmelde via hundeweb.dk og indsende en video med de krævede øvelser.

Når man består et Sirius-program, bliver titlen tilføjet hundens stamtavlenavn, som man også ser det med championtitler på hundeudstillinger. Sådan nogle konkurrencetyper som jeg, synes jo det er helt fantastisk :). Andre synes den godkendte prøve bærer lønnen i sig selv. Og det har de jo også ret i! 

Læs mere om DKK’s Sirius-program på dette link

Husk træning skal være sjovt. Træn korte sekvenser og slut altid på en succes. 

Brug jul og nytår til at lære noget nyt.

HUSK:

Lad endelig være med at lægge for mange planer, og husk også at afslapning er en vigtig del af livet.

Især hvis der har været dage med mange og store oplevelser. 

Tinka efter lang tur efter parring med håb om et lækkert kuld engelsk springer spaniel hvalpe
Husk også at nyde jul og nytår i ro mag som familie.