Hvalpe 2023 – opvækst


UGE 3

2. feb – 8. feb 2023

DAGENS GANG

Nu begynder det at gå stærkt. Lige omkring 2 ugers dagen for deres fødsel begyndt hvalpene at få øjne. Og langsomt kommer hørelsen også til. Men nu har de noget andet at navigere efter end blot deres lugtesans, som dog fortsat er styrende for det meste af deres gøren og laden.

Tinka kan ikke længere slå et smut ind forbi soveværelset uden at hvalpene opdager hende, og så bliver der krævet mad. Biosensor træningen sluttede da hvalpene var 16 dage gamle, og nu er det i stedet tid til at give dem andre oplevelser. Langsomt begynder de at søge udenfor hvalpekassen, når de er vågne – og vågentid bliver længere og længere.


Uge 2

26. jan – 1. feb 2023

DAGENS GANG

Søvn og spisning er også i denne uge det eneste, der foregår i hvalpenes liv. Udover den daglige håndtering og Biosensor træning, selvfølgelig.

Det er også i denne periode, jeg ender med at gå lidt ned i kadence, når det gælder billeder og videoer. For selvom hvalpene selvfølgelig vokser støt, så er det mest af alt bare billeder af hvalpe, der ligger med lukkede øjne.


Uge 1

18. jan – 25. jan 2023

Dagens gang

Endnu består hvalpenes liv blot af søvn og mad. Og så Biosensor-træning (se nedenfor). Øjne og ører er stadig lukkede, men man kan tydeligt se, hvordan de hele tiden øver sig på fysikken. Flere af dem kan nu mere end blot at mave sig frem gennem kassen, for at finde frem til enten mor eller søskende.

Tinka er begyndt at insistere på længere gåture og har også brug for at være væk fra hvalpekassen i ny og næ. Hendes ro og overblik har også lært os andre at kunne genkende, om hvalpenes lyde blot er møffen for at finde frem til hinanden, eller om det er fordi sulten har meldt sig.

Første “træning”

I perioden fra hvalpene er 3 dage gamle til de er 16 dage, får de dagligt ‘trænet’ deres nervesystem. Det består af nogle fem simple øvelser, der udføres i 3-5 sekunder. Nok til at det danner nye synapser og gør nervesystemet mere modstandsdygtigt overfor fremtidige stresspåvirkninger. Det skulle resultere i mere velafbalancerede hunde, der bliver nemmere at træne og har mere ro i sig selv.

Programmet blev udviklet i det amerikanske militær i 1960’erne, men er først inde for de seneste år blevet populært blandt opdrættere.

Marvin tager gerne ansvaret for at øvelserne bliver lavet – og lavet korrekt. Min rolle i projektet er nu at holde hvalpene, når de skal ‘kildes’ under poterne, og så at føre logbog.

Træningen er lagt i system, sådan at vi gør det lige inden Marvins sengetid. Og så snart vi er færdige, lægger både hvalpene og Marvin sig til at sove. Hans nye soveplads er blevet på en madras foran hvalpekassen, så han lige kan stikke en hånd ind til dem, hvis lysten dukker op.

1, 2… 9 små guldklumper

4 dage gamle.

# 1 han – brun/hvid

# 2 han – sort/hvid

# 3 han – sort/hvid

# 1 tæve – brun/hvid

# 2 tæve – brun/hvid

# 3 tæve – brun/hvid

# 4 tæve – brun/hvid

# 5 tæve – sort/hvid

# 6 tæve – sort/hvid