Springeren som

aktiv hund

Ja, jeg gentager mig selv, jeg ved det. Men springeren er en alsidig, aktiv og klog hund. Det fortjener gerne en gentagelse.

Der er derfor frit valg på alle hylder, når man gerne vil finde på noget sjovt at lave med sin hund. Træning og prøver der simulerer jagt, vil altid interessere en springer. Men hunden kan sagtens leve et langt og lykkeligt liv, uden nogensinde at have været i nærheden af en jagt. 

Nedenfor er en liste med sportsgrene, hvor springere har gjort sig formidabelt og har opnået imponerende resultater.

Man behøver i øvrigt ikke at gå med drømme om at excellere indenfor hundesport, for at gå til træning. Træningen kan snildt være målet i sig selv. Og så er det en god og hyggelig måde at være aktiv med sin hund. 

Husk, at springeren er en blød og mild hund, der responderer dårligt på hårde træningsmetoder. Den type træning er heldigvis stort set udryddet, men man kan være uheldig at falde over dem, der mener, at hunden bare trænger til et hårdt ryk i snoren eller blive vendt på ryggen for at forstå, hvem der bestemmer. Lyt til din mavefornemmelse og vær aldrig bange for at sige fra overfor metoder, du ikke kan stå inde for.

Agility

En forhindringsbane i stil med den man kender fra ridebanespringning. Det er en sport, der kræver koordination og kondition hos hunden. Agility kan give hunden masser af selvtillid og mod, når den skal forcere forhindringer såsom en vipper og tunneler.

Som hundefører får man også lov at bevæge sig og få pulsen op, når man bevæger sig rundt på banen for at hjælpe hunden til at komme gennem forhindringerne i den rigtige rækkefølge. Det kræver overblik og tydelig kommunikation med hunden, og er en aktivitet, der virkelig styrker samarbejdet mellem hund og ejer.

Bliv klogere på om agility er noget for dig og din hund her.

Blodspor/sporarbejde

Springeren har en formidabel lugtesans, og hvis man har lyst til at aktivere sin hund i naturen, men ikke har mod på de mere jagtlige aktiviteter såsom markprøver, kan spor være løsningen.

At gå spor er en fremragende måde at aktivere og stimulere din hund på.

Det kræver store mængder af koncentration fra hundens side, og som fører skal du være god til at aflæse hundens signaler, når den går på sporet.

I starten er sporet ikke særligt langt og der går ganske kort tid mellem sporet bliver lagt, og hunden går det. Som hund og fører bliver dygtigere, sættes sværhedsgraden op. Det betyder længere spor, der skal ligge flere timer, inden det skal gås.

Spor er nemt at træne på egen hånd, når man først har lært basis. Men det kræver tid og nogen forberedelse.

Her kan du læse mere om en fantastisk aktivitet for alle spaniels.

Heelwork To Music

Sporten er også kendt som dog dancing. Her udfører hund og fører sammen en koreografi, som passer til et stykke musik, man selv har valgt. Koreografien er baseret på en række indlærte tricks og øvelser, som sættes sammen til en historie. Man kan sammenligne sporten med skøjteløb.

Det kræver en adræt hund, og er en aktivitet der kræver tæt samarbejde mellem hund og fører.

Se mere om Heelwork to Music hos DKK.

Lydighed

Den klassiske lydighedsdisciplin hvor der er fokus på, at øvelser såsom lineføring, fri ved fod og afdækning udføres præcist og med fuld førerfokus.

Det er sporten for dem, der har sans for detaljen og kan lide at nørde øvelserne for at opnå perfektion.

Mere info om lydighed finder du lige her. 

Nosework

En relativ ny sport, der er et godt alternativ til spor. Her lærer man hunden at finde og reagere på specifikke dufte såsom eukalyptus og lavendel. Det er en aktivitet, man kan træne alle steder. Også derhjemme.

I modsætning til spor kræver det ikke den store forberedelse.

Kunne du tænke dig at læse mere om Nosework, så følg med denne vej. 

Markprøver og apportering

Dette er de rent jagtlige prøver, der så vidt muligt søger at simulere jagt. Det giver gode oplevelser i naturen og det er fantastisk at se en springer arbejde som den er født til. Til gengæld kan det være svært at træne på egen hånd og vil man træne andre steder end i Spaniel Klubben, vil jeg anbefale, at man træner et sted, hvor der er fokus på positiv indlæring.

Spaniel Klubben har skrevet lidt om de forskellige brugsprøver, de tilbyder.

Rally-lydighed

Hvis man er mere til fart end til præcist udførte øvelser, er rally-lydighed svaret. Her træner man en række forskellige øvelser, hvor der er fokus på det gode og glade samarbejde mellem hund og fører.

Til konkurrencer vil dommeren sammensætte en bane med et specifikt antal øvelser valgt ud fra den lange bruttoliste, og hver ekvipage går gennem banen på tid. Alle starter på 100 point og der trækkes point fra, hvis øvelserne ikke udføres korrekt.

Jeg kan varmt anbefale rally. Læs her og find ud af, om det også er noget for dig.