Et hormonfyldt hundehoved

Fra hvalp til unghund

Det kan komme som lidt af et chok, når ens søde, rolige og  velopdragne hvalp pludselig virker til at have glemt ALT, hvad den har lært. Selv noget så grundlæggende som ordet “sit” efterlader ingen reaktion hos hunden, andet end et fjoget udtryk.

engelsk springer spaniel jagt københavn hvalp
Jo, jo linen er slap og det ligner en hund, der kan gå pænt i snor.
Men det er et øjebliksbillede, og hunden er i virkeligheden godt på vej til at have INGEN poter på jorden. Den har glemt hvordan man går...

Men frygt ej. Der er ikke fejlet i opdragelsen og hunden er ikke fejlbehæftet fra fødsel. Den er bare smækfyldt med hormoner og det er noget, der kræver lidt ekstra. Både hos hund og hos ejer. 

Den fysiske kønsmodningsperiode

Når hunden bliver omkring 7-10 måneder gammel, kommer den i sin første kønsmodningsperiode. Det gælder både hanner og tæver. Mens tævernes kønsmodning kan være nemmere at følge, da den er bundet op på første løbetid, kan det være sværere med hannerne, hvor den hormonelle forandring sker knap så ‘drastisk’ og i ryk.

På grund af kønsmodningen vil hundens temperament ændre sig, og den vil i en periode udvise mere selvstændighed end tidligere. Klassiske forandringer i teenagehunden er, at den ikke længere reagerer på dit indkald, og at den pludselig har mere travlt med at trække i snoren og snuse på gåturen end den gjorde som hvalp. 

Hanhunden 

Her er der dømt fuld plade på teenageadfærden!

Pludselig er næsen indstillet på hunhund og hovedet på sjov og ballade. Ved indkald er det nu langt vigtigere at snuse til en plet end at komme ‘hjem’. Og det er en selvfølge, at der skal lettes ben op ad alt, der kan – og bør – duftmarkeres. 

Nogle hanhunde letter ben allerede fra de er helt unge, men typisk begynder de først at lette ben, når de er fysisk kønsmodne. Den kønsmodne hanhund kan parre og gøre tæven drægtig. 

Jeg vil overordnet set ikke anbefale kastration. Heller ikke den kemiske. Nogle dyrlæger kan være vældig hurtige til at foreslå en af de to i denne periode. Vigtigst af alt er naturligvis, at hverdagen fungerer både for hunden og familien. Skulle I gå med overvejelser om kastration, og har lyst til mine input, så kontakt mig endelig. 

Tæven

Hos tæverne markeres kønsmodningen af hendes første løbetid. Her vil man også kunne opleve visse forandringer i humør og psyke. Nogle kan, i modsætning til hanhundene, blive mere kontaktsøgende og klæbende.

Der er stor forskel på, hvor meget en tæve bløder i sin løbetid, og hvor dygtig hun er til at holde sig selv – og hjemmet – rent. Jeg har haft tæver, hvor jeg knap opdagede løbetiden – og andre hvor der skal vaskes gulv hver dag, for at det ikke skal ligne et gerningssted.

Med løbetid kommer også mulighed for parring, og man skal derfor være opmærksom på at holde hende i snor i perioden. Især når hun er højløbsk (klar til parring), hvilket som regel er 10-12 dage efter blødningen startede. Lad gåturene foregå steder hvor der ikke er løsgående hunde og også gerne på steder, hvor hun ikke efterlader alle kvarterets hanhund i en undtagelsestilstand. Både for deres og hendes skyld. 

Selvom tæven nu er fysisk kønsmoden og kan få hvalpe, bør hun ikke få hvalpe før hun er både fysisk og psykisk moden (i en alder af 3-4 år) og er undersøgt for racerelaterede sygdomme. 

træning i kønsmodningsperioden

For begge køn gælder det, at de i denne periode er plaget af manglende fokus og engagement. Det er lidt som om, at antennerne er slået ekstra langt ud, men ikke er i stand til at fange noget som helst. 

Derfor skal man som hundeejer i denne periode skrue lidt ned for forventningerne. Det betyder ikke, at man skal stoppe med at træne og med at stille krav, men man vil blive nødt til at slå lidt koldt vand i blodet og vente med at putte (for meget mere) nyt i træningen. Sørg hellere for at træne øvelser hunden er dygtig til, i en form hvor I er sikre på succes. 

Det kan være noget så basalt som at øve øjenkontakt, sit eller dæk. Træn i kort tid og lav kun få gentagelser, sådan at I er sikre på at slutte positivt og på toppen. Generelt vil jeg anbefale at man træner i få korte sekvenser fordelt udover mange gange på en dag. 

Jeg plejer at sige 5-6 gentagelser af 3-4 forskellige øvelser per gang. Det skulle ikke tage meget mere end 5-8 minutters tid, og man kan sagtens forøge sværhedsgraden indenfor en sekvens af den varighed. Men i perioder hvor hormonerne har overtaget, vil jeg skrue lidt ned for begge, så det nærmere hedder 3-4 gentagelser af 2-3 øvelser. 

Det gælder om at finde tålmodigheden frem og undgå at blive frustreret. Gå lidt tilbage i træningen, gør det let og gør brug af ekstra gode belønninger. 

Bare rolig - det går over

Selvom det i denne periode virker til, at din hund har glemt alt, den har lært, betyder det ikke, at det væk for evigt. 

Det gælder om at acceptere, at det i denne periode ikke går så hurtigt med indlæringen og huske på at det der tidligere er indlært, ikke er forsvundet. Det er bare pakket lidt væk for en tid. 

Så længe hunden er i denne udviklingsfase, gælder det om at bibeholde den gode relation. Hunden VIL gerne honorere alt det, du beder den om. Den KAN bare ikke. Der sker simpelthen alt for meget i både kroppen og i hovedet. 

Pludselig en dag vil du opdage, at hunden igen er sit gamle jeg. Du kan ånde lettet op og I kan sammen fortsætte de gode takter. 

Lige indtil den anden kønsmodningsperiode rammer, når hunden bliver ca. 15-18 måneder gammel. Den skal jeg nok beskrive senere 🙂